17-06-2019

Marktpotentie van duurzaamheidsoplossingen

Marktpotentie van duurzaamheidsoplossingen

Terwijl in Den Haag de ‘klimaatdrammers’ en ‘klimaatontkenners’ in elk debat er een wedstrijdje ‘wie kan het hardst roepen’ van maken, merken wij bij Annalise dat bedrijven er allang van overtuigd zijn dat duurzaamheid niet slechts een buzzword is. Daarnaast komen bedrijven niet meer weg met enkel het noemen van duurzaamheid in hun jaarverslag als een van de vele pijlers. Consumenten zijn steeds beter geïnformeerd waardoor ‘greenwashers’ steeds sneller door de mand vallen. Naast de groeiende populariteit van ‘groene obligaties’, komen er steeds meer concrete duurzame innovaties de markt op. Zelfs de overwegend traditionele sectoren (zoals bijv. de bouw) hebben duurzaamheid op hoog niveau op de agenda staan. 

Wij zien een sterke toename van het aantal organisaties die wel een duurzame oplossingen hebben bedacht, maar niet zeker weten of er wel een markt voor is of waar de marktpotentie dan precies ligt. Onze klanten merken in ieder geval dat hun markt in beweging is, veelgenoemde drijfveren voor duurzaamheid zijn o.a.: 

– Het klimaatakkoord van Parijs

– De steeds luidere roep om plastic afval te reduceren

– Het realiseren van kostenvoordelen (op lange termijn)

– De intrinsieke waarde van duurzaamheid

Steeds meer bedrijven lijken hun CO2-uitstoot te willen verminderen door middel van zonnepanelen. Het opgestelde vermogen was vorig jaar (2018) met meer dan de helft toegenomen, volgens het CBS, met name door de investeringen van bedrijven. Naast investeren in zonnepanelen zijn er ook andere manieren om te verduurzamen voor bedrijven. Naar aanleiding van de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs is het in Nederland bijvoorbeeld wettelijk verplicht gesteld dat kantoorgebouwen in 2023 minimaal moeten voldoen aan energielabel C (energielabel A in 2030), minder dan de helft van de kantoren is op dit moment ‘Paris-proof’.  

Naast oplossingen om het energieverbruik te verminderen/vergroenen zijn er ook oplossingen voor het gebruik van ecologische verantwoorde materialen. Zo hebben wij gekeken naar het gebruik duurzame bouwmaterialen en volledig circulaire bedrijventerreinen. Ook zien wij dat bedrijven steeds meer bezig zijn met het terugdringen van het plastic gebruik, veel plastic (voedsel)verpakkingen blijken overbodig of zouden vervangen kunnen worden door een natuurlijker of beter te recyclen alternatief. Recentelijk is er ook een ‘Plastic Pact’ afgesloten met milieuorganisaties, bedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook supermarkten hebben een soortgelijke afspraak gemaakt om plastic afval te verminderen en geschikter te maken voor hergebruik. 

Er kunnen nog flinke stappen gezet worden in het bedrijfsleven, maar bij Annalise zien wij dat investeren in duurzaamheid al wel markpotentie heeft. Is er ook markt voor jouw duurzame oplossing? En hoe kom je tot een goede business case? Of hoe schaal je op naar marktklare oplossingen en wat zijn de behoeften en drijfveren van potentiële gebruikers? Dit zijn enkele van de vele vragen die onze klanten aan ons stellen.  

Ben je benieuwd wat Annalise voor jouw bedrijf kan betekenen? Bel of mail ons gerust om je ideeën en uitdagingen te bespreken. 


Kimberly Ho | Consultant bij Annalise Market Intelligence

Een natuurlijke honger om te blijven leren en betrokkenheid, motiveren mij als consultant om niet alleen onze klant en hun vraag centraal te stellen, maar ook de vraag achter de vraag.

Email: kh@annalise.nl | Tel: 030 214 8303